Congresului Românilor de Pretutindeni 2016

Congresul Românilor de Pretutindeni 2016

Congresul Românilor de Pretutindeni 2016

La invitaţia Deputatului pentru diaspora Dl. Mihai Aurelian, Preşedintele Secretariatului tehnic al Congresul Românilor de Pretutindeni, coordonatoarea LSRS – Filiala Spania, Alexandra Salcedo, a participat la deschiderea acestui eveniment care s-a desfăşurat timp de două zile la Palatul Parlamentului din Bucureşti.

Deschiderea a avut loc în Sala Nicolae Iorga şi la ea au participat autorităţi guvernamentale şi legislative, cei 49 de delegati reprezentându-i pe românii din 14 ţări (Austria, Belgia, Bulgaria, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, Kazakhstan, Marea Britanie, Republica Moldova, Serbia, Spania, SUA şi Ucraina), precum şi jurnalişti acreditaţi din România şi din ţările de reşedinţă ale diasporei. Au luat cuvântul personalităţi precum Dna. Sandra Pralong, Consilier de Stat, care a subliniat importanţa acestui congres ca for de discuţie pentru toţi românii din afara graniţelor şi rolul său consultiv în cadrul deciziilor şi legislaţiei ce va urma să fie elaborată în legătură cu românii de pretutindeni. Pe fundalul unei ştiri care tocmai avusese loc şi pe care Dna Pralong a definit-o ca fiind un punct de inflexiune istoric în evoluţia UE şi a continentului unit (şi anume Brexit-ul), toţi vorbitorii au subliniat importanţa participării românilor din afara graniţelor la progresul ţării. De aceea, congresul s-a constituit nu numai ca for pentru a asculta şi a fi ascultaţi, ci şi pentru a-şi alege reprezentanţii la Consiliul Românilor de Pretutindeni, al cărui statut şi regulament urmau a fi dezbatute în ziua următoare.

Tot la sesiunea de deschidere a luat cuvântul şi Dl. Dan Stoenescu, Ministru delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, care s-a referit la politicile departamentului pe care îl conduce şi la vocaţia sa de a sprijini acele proiecte desfăşurate de diferitele comunităţi româneşti de peste hotare pentru recunoaşterea şi păstrarea identităţii româneşti. Plecând de la experienţa sa personală de a fi trăit în rândurile diasporei o etapa din viaţă, Dl Stoenescu a amintit ca românii din afara graniţelor sunt cu adevărat ambasadori ai României în locurile unde s-au stabilit, aceasta fiind o mare resposabilitate. În acelaşi sens s-au exprimat şi ceilalţi vorbitori de la aceasta masă de deschidere, precum Dna Rodica Nassar, Vicepreşedinta Camerei Deputaţilor, alţi deputaţi şi senatori.

Congresului Românilor de Pretutindeni 2016
web2016-06-24 10.32.08
web2016-06-24 10.55.09