Ziua dedicată României la Universitatea din Alicante

143 (2)

03.05.2016

În colaborare cu Universitatea Alicante și cu Asociația ARIPI, Filiala LSRS Spania a organizat ziua dedicată României ediția III la Facultatea de Litere din campusul universitar, la inițiativa studenților de la Licența în Traductologie care au ales limba română ca a treia limbă străină pe care o învață de-a lungul studenției și o aprofundează prin schimburi ERASMUS cu diferite Universități din România, ori burse oferite de instituții precum ICR sau Muzeul Literaturii din Iași.

Ziua dedicată României s-a desfășurat pe data de 3 mai, cu participarea distinselor autorități: Directorul ICR Madrid, Dna. Ioana Anghel, Șeful Misiunii Consulare în Comunitatea Valenciană, Dl. Dragoș Țigău, Consiliera pe Migrație la Primăria Alicante, Dna. Gloria Vara și Directoarea Programelor cu Asociațiile de Migranți, Dna. Paloma Soler. Li s-au alăturat autoritățile Universitare, președinta Asociației ARIPI, Coordonatoarea LSRS Spania și un oaspete de seamă: poetul Dinu Flămând care a oferit un emoționant recital din opera sa tradusă și publicată în Spania.

După inaugurarea târgului și după intervenția autorităților care au adresat cuvinte de admirație și încurajare față de asemenea evenimente, studentul în anul 4 la Traductologie, Neizam Guerrero a susținut o prezentare foarte grafică și plină de umor cu titlul: „România la Euroviziune”. În contrapunct cu această prezentare, cineastul Vicente Pascual a prezentat o comunicare în limba română pe tema „Dracula, de la Bram Stoker până în zilele noastre”.

Evenimentul a mai avut pe agendă și o masă rotundă în jurul unui subiect extrem de căutat mai ales în rândul studenților dar și al profesorilor ori cercetătorilor, și anume „Posibilități oferite de limba română pe piața muncii”, privitoare la sistemul de burse (internaționale ori acordate de statul român) și experiențe de ședere de scurtă ori lungă durată în România ale universitarilor și postuniversitarilor.

Ziua dedicată României s-a încheiat cu o tombolă la care participanții au putut dobândi cărți și dicționare, albume de artă (donate de ICR), volume de traduceri literare (donate de profesori), obiecte de artizanat (oferite de Asociația ARIPI), sau tricouri tematice (oferite de universitate).

Trebuie menționat că traducerea și interpretarea (RO-SP-RO) pe tot parcursul evenimentului s-a asigurat de către studenții și absolvenții Facultății de Litere a Universității Alicante.

Întregul eveniment s-a transmis în direct prin video-streaming și a fost vizionat de către peste o sută de utilizatori.

050 (2) 071 (2) 127 (2)