Întalnire cu dl. Manuel Costescu Secretar de Stat DPISS

SecretarStatM.Costescu

Madrid

In data de 12 Aprilie, la sediul Ambasadei Romane din Madrid, a avut loc intalnirea dintre domnul Manuel Costescu, Secretar de Stat al Departamentului pentru Investitii Straine si Parteneriat Public-Privat, infiintat recent in cadrul Guvernului Romaniei, si membrii ai comunitatii romane in Spania, studenti si antrepreneuri romani.
In prima parte a sesiunii, domnul Costescu a prezentat in general situatia economica din Romania, diversificarea si calitatea produselor din fabricile romanesti datorate talentului romanesc, precum si cresterea economica din ultimii ani. De asemeni, s-a punctat tendinta in Romania, in anumite industrii precum cea auto sau industiile grele, de a depasii simpla productie si de a beneficia de inginerii romani bine pregatiti care ajuta ca produsele sa aibe valoare adaugata,prin sofisticarea sau noul desing. Aceasta tendinta se percepe si prin deschiderea de noi centre de cercetare si prin parteneriatele intre diferite regiuni/intre firme si universitati, domnul Costescu punctand eforul guvernamental de a sustine astfel de parteneriate si proiecte de I+D.
Intr-o alta ordine de idei, s-au prezentat pe scurt industriile selectate pe care Guvernul actual doreste sa le promoveze, si care vor fi publicate pe pagina Facebook InvestRomania incepand din luna mai, acestea fiind: industia automobilistica, IT, Bio Industria, Agricultura, Industriile creative si Air Space.
In ceea ce priveste dialogul cu diaspora, domnul Costescu a semnalat studiul in care rezultatele indica ca profesionistii IT din Romania au un avantaj economic in comparatie cu profesionisti IT din alte state. In acest sens, a subliniat beneficiile din anumite sectoare oferite romanilor care isi doresc reintoarcea in tara si a transmis un mesaj de incurajare pentru cei care isi doresc reintoarcerea in Romania.
A doua sesiune a intalnirii s-a axat pe dialogul direct cu cei prezenti, in care tinerii studenti si profesionisti au adresat o serie de intrebari referitoare la programele guvernamentale care sustin si faciliteaza proiectele anteprenoriale. Totodata, s-au discutat in general problemele stucturale in Romania care pot dificulta initiativele de investitii si necesitatea de a reimprospata anumite sectoare. In acelasi timp, s-a semnalat necesitatea de a dezvolta o strategie de marketing pentru promotionarea/vinderea innovatiei produsa in Romania, precum si provocarea care reprezinta metodologia de absortie ale Fondurilor Europene, indicandu-se ca Romania inca nu a atins cotele maxime.
La sfarsitul evenimentului, participantii si echipa Departamentului pentru Investitii Straine si Parteneriat Public Privat, in egala masura, au semnalat necesitatea de a mentine o comunicare constanta si dinamica pe diferite teme, multumind Ambasadei pentru gazduirea acestui eveniment.

Arabela Anca Sabangeanu
Reprezentant LSRS