Ziua Eminescu 2016

Alicante

EJ8C0420Liga Studenților Români din Străinătate Filiala Spania a organizat împreună cu asociația ARIPI și Universitatea din Alicante ziua poetului național Mihai Eminescu pe 16 ianuarie 2016. La acest eveniment, care a avut loc la Sediul Universității Alicante din centrul orașului, au fost prezente autoritățile române aflate în zonă: Consilier Prezidenţial Sandra Pralong care a adresat tuturor participanţilor cuvinte pline de emoţie şi empatie, Prim Consilier al Ambasadei Române la Madrid, Ilie Bănică şi Şeful Misiunii Consulare din Comunitatea Valenciană, Dragoş Ţigău, împreună cu membri ai LSRS, ai asociației ARIPI, studenți ai secţiei de română din cadrul Facultății de Traductologie (UA), precum și elevi și părinți ai „Școlii de Română pentru a doua generație a migraţiei”, proiect finanțat de către DPRRP-MAE România.

Ziua Eminescu a demarat cu un recital de vioară oferit de către Maria şi Camelia Brudan acompaniate la pian de Alberto Martínez cu piesele ”Balada” de Ciprian Porumbescu și ”Serenada” de Mircea Chiriac. În continuare, participanții au recitat în versiune bilingvă (română – spaniolă) poemul LUCEAFĂRUL/HIPERION de Mihai Eminescu iar elevii de la Școala de Română şi-au expus desenele sau picturile pe o temă eminesciană, cu precădere cea a poemului recitat.

În cele din urmă, LSRS Filiala Spania și asociația ARIPI au dezvăluit câştigătorii concursului universitar AMINTINDU-NE DE EMINESCU / RECORDANDO A EMINESCU, lansat cu o lună în urmă şi alcătuit dintr-o secțiune ”eseu” și o secțiune ”traducere literară”. Adresat mai ales studenților Licenței de Traductologie care au ales româna ca limbă de studiu, dar şi altor universitari români şi spanioli, concursul a fost jurizat de către cele două profesoare ale catedrei de română (UA) și de coordonatoarea filialei Spania-LSRS, printre alţii. Căștigatorii au fost:

Secțiunea ”Eseu”:

  • Vicente Pascual
  • María Sánchez Galvañ

Secțiunea ”Traducere”:

  • Eizam Guerrero
  • Beatriz Sánchez García y
  • Raúl Maruenda i Arnau

Laureaţii, ale căror texte vor fi publicate pe site-ul ARIPI, au fost premiaţi cu cărţi din literatura română şi au fost invitaţi să-şi citească textele în încheierea evenimentului.

© Poze: Vicente Pascual